| Anyžius |
|
|
| 2009 06 09 |
|
Sinonimai: Anyžinė ožiažolė - Pimpinella anisum L. Šeima: Skėtiniai (Salieriniai) - Umbelliferae Juss. (Apiaceae Lindl.) Aprašymas. Paprastasis anyžius – vienmetis, žolinis morkų ir petražolių šeimos augalas, kilęs iš Libano. 15-50 cm aukščio, aromatingas žolinis augalas. Stiebas status, viršūnėje šakotas. Stiebo lapai trijų tipų: apatiniai – ilgakočiai, sveiki, apskritai inkstiški, dantyti; viduriniai – plunksniški, dažnai triskiaučiai; viršutiniai - triskilčiai arba vientisi. Žiedai balti, susitelkę į skėčio pavidalo žiedynus. Vaisius – atvirkščiai kiaušiniškas, su koteliu, sudarytas iš dviejų merikarpių, padengtas smulkiais plaukeliais skeltinis. Paplitimas. Kultyvuojamas pietų Europoje, Egipte, Ispanijoje, Turkijoje. Lietuvoje savaime neauga, auginamas darželiuose kaip vaistinis, prieskoninis augalas. Kitos savaime Lietuvoje augančios vaistinės Pimpinella L. genties rūšys: didžioji ožiažolė (Pimpinella magna L.), juodoji ožiažolė (Pimpinella nigra Willd.), mažoji ožiažolė (Pimpinella saxifraga L.). Vaistinė žaliava. Vaistams vartojami anyžiaus vaisiai (Fructus Anisi vulgaris). Pageltus stiebams ir parudavus vaisiams, žolė nupjaunama, surišama į šluoteles. Džiovinama gerai vėdinamoje patalpoje, apsaugotoje nuo saulės vietoje. Baigus nokti vaisiams, šie nukuliami ir išvalomi nuo priemaišų. Gerai išdžiovinti vaisiai gelsvai rudos spalvos, saldžiai aitraus skonio. Veikliosios medžiagos. Vaisiuose yra iki 6 % eterinio aliejaus (pagrindinis komponentas anetolis), 10-20 % riebalinio aliejaus. Preparatai. Užpilai. Įeina į atsikosėjimą lengvinančių, vidurių pūtimą mažinančių vaistažolių mišinių sudėtį. Anyžių aliejus (Oleum Anisi). Anyžių lašai (Liquor Ammonii anisatus). Poveikis. Pasižymi priešuždegiminiu, spazmus atpalaiduojančiu, silpnai vidurius liuosuojančiu ir atsikosėjimą lengvinančiu poveikiu. Gerina virškinamojo trakto veiklą, padeda esant meteorizmui. Turi dezodoruojančių savybių: šalina prakaito, česnako, alkoholio kvapą. Vartojimas. Vartojama sutrikus virškinimui, vidurių pūtimui šalinti bei kosuliui gydyti. Užpilu rekomenduojama skalauti burnos ertmę esant gingivitui, parodontozei, blogam burnos kvapui. Anyžių kvapas gerina smegenų kraujotaką, pakelia nuotaiką. Liaudies medicinoje anyžiaus vaisiai vartojami maitinančių motinų pieno liaukų sekrecijai didinti. Anyžių aliejus gali būti vartojamas praskiestas lašais į vidų atsikosėjimui gerinti. Anyžių lašai vartojami kaip atsikosėjimą lengvinanti priemonė tracheitui, bronchitui, kokliušui gydyti. Sudėtyje yra anyžių aliejaus, amoniako tirpalo ir spirito. Švieži anyžinės ožiažolės lapai kulinarijoje vartojami salotoms ir garnyrams. Vaisių, kaip prieskonio, dedama į įvairius mėsos padažus, pienarūgščius produktus, girą, pyragą ir konditerijos gaminius. Anyžių eterinis aliejus, turintis anetolo vartojamas, likerių ir degtinės pramonei, parfumerijai ir kosmetikai, o riebusis aliejus — lakams bei dažams ir muilui gaminti. Aliejaus išspaudomis šeriami gyvuliai. Maloniu anyžinės ožiažolės kvapu nuo seno naudojasi balandininkai: anyžių aliejumi ištepdavo karvelidės sienas, kad specifinis kvapas padėtų karveliams greičiau priprasti prie savo buveinės. Vabzdžiai, priešingai, nepakenčia anyžių kvapo, todėl, patepus veidą ir rankas anyžių aliejumi, galima apsisaugoti nuo uodų. Anksčiau utėles naikino anyžinės ožiažolės (1 dalis), baltojo čemerio vaisių miltelių (I dalis) ir kiaulės taukų (4 dalys) tepalu. Anyžius naudojamas įvairiausių vaistų skonio pagerinimui, dantų pastos aromatizavimui. Kontraindikacijos. Nevartoti esant alergijai anyžiams ir kitiems skėtinių šeimos augalams, ilgą laiką ar padidintomis dozėmis, nėštumo bei žindymo periodu, neskirti vaikams. Užpilo ruošimas ir vartojimas 1 arb. šaukšteslis smulkintų anyžiaus vaisių užpilamas stikline verdančio vandens, paliekama 20 min uždengtame inde, kad prisitrauktų.Užpilas nukošiamas. Geriama po 1 valg. šaukštą 3-4 kartus per dieną 30 min prieš valgį. Anyžius žinomas nuo neatmenamų laikų. Senovės Romoje anyžiaus sėklas naudojo kaip prieskonį duonai pagardinti. Po taip būdingų senovės romiečiams daugiadienių puotų anyžiaus pyragai buvo valgomi norint išvengti persivalgymo sukeltų padarinių. Plinijus rašė, kad anyžius gaivina burnos ertmę, jaunina organizmą. Anyžių surišdavę šluotele ir kabindavę prie lovų kad gaivintų orą ir kad atbaidytų naktinius košmarus. Anyžius Europoje viduramžiais buvo labai brangus prieskonis, pagal savo vertę prilyginamas pankoliui, kalendrai ir kmynams. Senovinėse kulinarinėse knygose buvo rekomenduojama anyžių naudoti saldėsiams iš riešutų, medaus ir razinų, o taip pat derinant su laurų lapais ir cinamonu gardinti mėsos patiekalus. Anyžius auga Libane, Graikijoje ir Kipre, tačiau dėl savo aromatingų sėklų auginamas daugelyje šalių – Ispanijoje, Turkijoje, Indijoje, Kinijoje, Meksikoje, JAV, Italijoje, Vidurinėje Azijoje, Šiaurės Kaukaze, Moldavijoje ir Ukrainoje. Populiarus indiškoje, Vidurio Azijos tautų, portugalų, vokiečių, italų ir prancūzų virtuvėse. Anyžius suteikia subtilų aromatą tortams, pyragaičiams, sausainiams. Įeina į prieskonių mišinio kari (curry) sudėtį. Anyžius plačiai naudojamas duonos gaminių ir saldumynų, farmacijos ir parfumerijos pramonėje. Anyžių sėklos turi būti saugomos uždarame hermetiškame inde saulei nepasiekiamoje vietoje, kitaip greitai praranda savo aromatą. Anyžius naudojamas ir maltu pavidalu, tačiau labai greitai praranda aromatą, dėl to malkite tik tiek anyžiaus sėklų, kiek reikia tam kartui. Jei norite sustiprinti anyžiaus aromatą, prieš naudodami šį prieskonį savo patiekalui, paskrudinkite sėklas sausoje keptuvėje.
Angl. – Star anise, star aniseeds, badian anise, rus. – Бадьян, звездчатый анис, ind. – Anasphal, badayan, lot. – Illicium verum. Žvaigždinis anyžius gali būti naudojamas tiek maltas, tiek ir pirminiu pavidalu. Žvaigždinis anyžius – nedidelio visžalio medžio – magnolijos – sumedėjęs vaisius. Magnolija nuo pasodinimo pradeda žydėti jau 6-ais metais ir yra ilgaamžis medis – žydi ir brandina vaisius net 100 metų. Vaisiai nurenkami nuo medžio dar kiek nesunokę, nes pernokę vaisiai atsidaro ir išbarsto sėklas. Vaisiai yra aštuonkampės žvaigždės formos, kurie sudžiovinti ir yra garsusis prieskonis. Kiekvienas žvaigždės spindulys yra kapsulė, kurioje yra žvilganti pailga ruda sėkla, kuri yra mažiau aromatinga, nei pats vaisius. Savo eteriais artimas anyžiui ir pankoliui. Žvaigždiniame anyžiuje yra net 8% eterinių aliejų. Pagrindinis jų – anetolis, tai ta pati fenolių grupė, aptinkama tiek europiniame anyžiuje, tiek pankolio sėklose. Taip pat aptinkami linaloolio, estragolio ir limoneno eteriniai aliejai. Tiek vaisius, tiek ir jo eterinis aliejus yra saldaus skonio. Anetolis – eterinis aliejus – yra be galo saldus, jis yra 13 kartų saldesnis nei cukrus. Dėl to žalias nesumedėjęs žvaigždanyžiaus vaisius Kinijoje yra kramtomas ne tik burnos ertmei atšviežinti, bet ir pojūčiui po valgio pasaldinti. Žvaigždinio anyžiaus aromatas sausas, lengvas, saldus, šiltas, kandus, medienos ir anyžinis, skonis – saldus, kartus. Žvaigždinis anyžius kilęs iš Pietų Kinijos ir Vietnamo. Ypatingai populiarus ir turi gilias panaudojimo tradicijas Kinijoje. Kartu su Sičuanio pipirais, gvazdikėliais, cinamonu ir pankoliais sudaro garsujį kinišką penkių prieskonių mišinį. Vėliau paplito ir įsišaknijo Indijoje, Pietų Azijoje, dar vėliau ir visame pasaulyje. Indijoje žvaigždanyžis taip pat yra žymaus prieskonių mišinio “garam masala” ingredientas. Į Europą žvaigždinis anyžius atkeliavo tik XVII-ame amžiuje. Nors prieskonis pas mus labiau žinomas ir naudojamas desertams, tiek Kinijoje, tiek Vietname šis prieskonis naudojamas ir pagrindiniams patiekalams ruošti. Tinkamas pagardas daugeliui pikantiškų patiekalų – padažams, sriuboms, daržovių valgiams, troškiniams, aštriems pagardams, įeina į daugybės garsių prieskonių mišinių sudėtį; taip pat duonai ir desertams – kepiniams, kompotams, šokoladiniams skanėstams, vaisių ir prieskonių arbatoms, kitokiems gėrimams ruošti. Jei į norimo ruošti patiekalo sudėtį įeina anyžius ar pankolis, o Jūs jų neturite, galite pakeisti maltu žvaigždiniu anyžiumi, tik sumažinkite kiekį perpus. Žvaigždinis anyžius gerina virškinimą, skatina laktaciją, tulžies išsiskyrimą ir koreguoja žarnyno veiklą – mažina vidurių pūtimą. Anetolis yra pripažintas vaistas dermatitui gydyti. Žvaigždanyžis varo šlapimą, malšina kvėpavimo takų uždegimus, skatina gleivių ir skreplių susidarymą ir naikina bakterijas. Žvaigždinis anyžius įeina į kai kurių vaistų nuo gripo sudėtį. Žvaigždinis anyžius kaip homeopatinė priemonė skiriamas apetitui pataisyti. Žvaigždanyžis reguliuoja širdies ritmą, ramina nervus. Nepaprastai malonus žvaigždanyžio aliejaus aromatas suteikia energijos, išsklaido nuovargį ir stresą. Padeda kovoti su nemiga, kurią sukelia nuolatinė nervinė įtampa. Gerina miego kokybę, apsaugo nuo naktinių košmarų. Žvaigždanyžių aliejaus besilaukiančios moterys turėtų vartoti ypatingai atsargiai. Medžiagą iš įvairių šaltinių surinko ir apibendrino Diana Naruševičienė |














Botaninis augalo pavadinimas: Paprastasis anyžius – Anisum vulgare Gaertn.
Žvaigždinis anyžius